Deze toespraak werd oorspronkelijk gegeven door Raimond Dufour op Meet&Greet-bijeenkomst van het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) op 12 juni 2019.

  1. Toen ik u ruim 2 jaar geleden mocht toespreken voorspelde ik de PCN een grootste toekomst. Zodra de achterdeur is geregeld, zei ik, staan gemeenten zo dadelijk in de rij om het helemaal legale cannabiscafé te verwelkomen. Dit mooie Bosvreugd zou al gauw niet groot genoeg meer zijn voor Meet&Greet. Het zou voortaan de Rai of Ahoy worden…
  2. Voorlopig blijft u nog wel even in Bosvreugd. Het experiment beleeft geen vliegende start.
  3. Toen Hein Schafrat mij vroeg om hier een praatje te houden zei hij dat het bestuur er eigenlijk van uit gaat dat het experiment niet meer in deze Kabinetsperiode van start zal gaan. Het PCN-bestuur wil daarom komen tot een goed plan om te presenteren aan het volgende Kabinet, en vroeg mij om mijn visie daarop.
  4. Laten wij ons daartoe eens gezamenlijk voorstellen dat wij zo dadelijk ministers van Justitie en Volksgezondheid zijn, en de taak krijgen de kweek van cannabis voor coffeeshops bij wet of gedoogregels toe te staan.
  5. Hoe zouden wij dat dan aanpakken? Met eén grote klap? Zo deden ze het in Oregon en Canada. Maar daar bestonden geen coffeeshops, en hoefde het legale product dus ook niet op te tornen tegen de in zoveel jaren vèr-ontwikkelde en rijkgeschakeerde markt die we in Nederland hebben. Juist onze voorsprong maakt het hier ingewikkelder.
  6. Geven wij zo dadelijk kweekvergunningen aan iedereen met een goed plan? Doen we dat vanuit Den Haag of laten we het over aan gemeenten? Wat doen we met de hasj en wiet uit buitenlanden? Hoe gaat de prijs zich ontwikkelen? Kortom, lukt het wel om de zwarte markt er meteen uit te drukken?
  7. Voor het antwoord op die vragen zou het eigenlijk wel heel voor de hand liggen om enigszins voorzichtig te beginnen. Met, zou je kunnen zeggen een soort ..Experiment !
  8. En daarom, beste mensen, denk ik dat wij er alles aan moeten doen om de opzet van het huidige wietexperiment zó om te buigen dat het een succes wordt en we er echt iets aan hebben voor de definitieve regeling.
  9. Dat begint met een goede bepaling van het doel ervan. Dat luidt nu: het tot stand brengen van een gereguleerde gesloten cannabisketen.
  10. Nou, dat doel is doodsimpel te verwezenlijken. Je verplicht eenvoudig de deelnemende coffeeshops om vanaf uur-U alleen nog legaal geteelde wiet te verkopen. En zo willen de ministers het ook doen. Maar wat krijgen de deelnemende coffeeshops op hun nek?
  11. Ineens, of –vooruit- na een paar weken uitverkoop van de oude voorraad: een volledig nieuw assortiment, voor een nog onbekende prijs, aangeleverd in gepantserde geldauto’s, weekvoorraad in de shop, in verzegelde zakjes, geen hasj … En dat alles terwijl om hen heen scooter-jongens rondzwerven die graag lacunes in het aanbod zullen opvullen, en coffeeshops in omliggende gemeenten die het hele gamma blijven aanbieden.
  12. Al die maatregelen worden nodig geacht vanwege de gekozen opzet van een legaal eilandje midden in een illegale cannabis-zee. Het doel van een gesloten keten op dat eiland wordt zo ook  gegarandeerd bereikt. De operatie zal slagen, maar zullen de patiënten: de deelnemende coffeeshops, overleven?
  13. De fout zit ‘m in de verkeerde althans onvolledige doelstelling. Waar het echt om gaat is, uit te vinden hoe je de zwarte markt kunt veroveren met legaal product. Lukt dat, dán kun je vervolgens de keten sluiten. Maar het experiment begint met het sluitstuk.
  14. Ik stel daarom voor, de doelstelling als volgt te verbeteren: ” te onderzoeken of legaal geteelde cannabis voldoende aanslaat in de markt, zodat vervolgens desgewenst kan worden overgestapt op een legale gesloten cannabisketen”.
  15. Het model dus van organische groei van het legale product. Coffeeshops die aan het experiment deelnemen krijgen de kans om naast hun bestaande assortiment het legale te gaan verkopen. Zoals dat normaal ook gaat met een nieuw product in het bedrijfsleven. Zoals Albert Heijn biologische producten naast de gangbare producten in het schap zet.
  16. Met een goede boekhouding komt er direct en nauwkeurig inzicht in de verkoopcijfers van het legale product. De evaluatie van het experiment-nieuwe-stijl is dan ook heel eenvoudig. In tegenstelling tot die van de huidige opzet: wat moet men daar nu eigenlijk bij ‘evalueren’ , en hoe moet je dat doen? Hoogst ingewikkeld.
  17. Dan zijn ook al die geharnaste maatregelen van de huidige opzet niet nodig. Bij “organische groei’ blijft immers zowat alles rond de coffeeshop zoals het nu gaat. Er komt alleen een nieuw product bij. Ik denk dat coffeeshops hun best gaan doen om dat te promoten. Het voorstel voor ecologische teelt lijkt me een uitstekende bijdrage. Daaraan zou je nog kunnen toevoegen een plan voor eet- en of drinkbare producten, en voor tabaksvrije consumptie.
  18. Laten de coffeeshops zich bewust worden van hun sterke positie als verkoopkanaal. Het gevaar is nu dat men zich individueel onder druk laat zetten en dan maar toegeeft.
  19. Ik pleit ervoor dat de branche gezamenlijk verzet aantekent tegen de huidige opzet, en met een wervend plan komt voor een organisch groeiend, ecologisch en tabaksvrij experiment waarover iedereen enthousiast wordt. Eenheid maakt macht !
  20. Het lijkt me daarom nuttig als we hier en nu een peiling houden.         Wie van de coffeeshops wil deelnemen aan het experiment in de huidige gesloten vorm? En wie als het wordt veranderd in het organische model?                                      Voor het geval dat een grote meerderheid tegen het gesloten model en voor het organische stemt, heb ik een persbericht klaarliggen dat de BCD direct kan uitbrengen.                                                                                                                    Vanzelfsprekend is dit alles helemaal aan uw bestuur en leden. Maar de tijd dringt !

Raimond Dufour, voorzitter Stichting Drugsbeleid