Wiettop te Almere op 22 november 2008

Brief van mr R. Dufour aan de burgemeesters die deelnemen aan de Wiettopte Almere.
 
Punten voor de discussie over coffeeshops:
1. Grenssteden
– Succes: model Venlo: verplaatsing van 2 coffeeshops naar Duitse grens. Deze ontvangen zonder veel problemen 1,2 miljoen bezoekers per jaar die nu niet meer naar de binnenstad komen. Drugsrunners en staatdealers zijn zo goed als verdwenen uit het straatbeeld.
– Mislukt: sluiting van coffeeshops in Terneuzen; gevolg: toename overlast en illegale verkoop in de binnenstad en in de Belgische grensgemeente Zelzate.
 
2. Overige steden
Blijkens enquête van het blad Binnenlands Bestuur wordt vrijwel nergens overlast ervaren. – Voor de criminaliteit rond de achterdeur is de oplossing: regulering van de teelt.
– Voorraad: het onwerkbare 500-gram voorraad criterium lijkt meer en meer door Justitie gebruikt te worden om coffeeshops te sluiten. Het dient te worden verruimd of afgeschaft.
 
3. Het succes van de coffeeshop.
De beoogde scheiding cannabis/ overige drugs slaagt: in de coffeeshop wordt louter cannabis verkocht. De gereguleerde verkoop heeft voorkomen dat honderdduizenden gebruikers een strafblad of erger kregen. En de consumptie, ook van de overige drugs, ligt in Nederland rond het Europese gemiddelde.
 
4. Drugsverbód-criminaliteit.
Het zijn niet de drugs die leiden tot criminaliteit, maar het drugsverbód. De drugsverbod-criminaliteit omvat in onze landen rond de helft van de totale misdaad. Nergens ter wereld lukt het deze te beheersen. De enige doeltreffende bestrijding is regulering.
 
Geactualiseerd op Fri, 29 October, 2010