Vraag en antwoord
Drugs
Wat bedoelen jullie met drugs?
‘Drugs’ is een problematische term. Er bestaat een veelvoud aan psycho-actieve middelen. Sommige zijn legaal, zoals tabak en alcohol. Andere zijn op medisch voorschrift verkrijgbaar, zoals ritalin en valium. En weer andere zijn illegaal verklaard. Over de laatste groep hebben wij het hier.
Zijn drugs niet ontzettend verslavend?
Sommige middelen zijn verslavender dan andere. Heroine en cocaine zijn ongeveer even verslavend als tabak (nicotine) en alcohol. Xtc (ecstasy of mdma), cannabis (hasj en wiet) en lsd een stuk minder. Allle middelen hebben hun voor- en nadelen.
Idealiter ontstaat een systeem waarbij rekening wordt gehouden met de verslavende kracht van een middel. Opiaten zouden daarom onder strengere voorwaarden kunnen worden verstrekt dan bijvoorbeeld ‘partydrugs’.Juist jongeren, en zij die een speciale gevoeligheid of stoornis hebben zijn niet gebaat bij de huidige illegaliteit. Een goed gecontroleerd systeem met voorlichting en nazorg is veel veiliger.
Criminaliteit
Waarom is hervorming van ons drugsbeleid nodig?
We moeten dat halfzachte gedoogbeleid afschaffen en net als andere landen: keihard aanpakken die handel!
Ja zo kan ik het ook: als we diefstal niet meer verbieden hebben we ook geen dieven meer?
Coffeeshops aan de grens met België geven nu al zoveel overlast, dat wordt dan toch alleen maar erger?
Wietteelt, en de produktie van xtc en amfetamine (‘speed’) in Nederland is nu grotendeels bestemd voor het buitenland. Regulering ervan gaat die criminaliteit echt niet verminderen.
Schattingen over omvang en export zijn bij verboden waren als drugs noodzakelijkerwijs slagen in de lucht. Regulering ontneemt echter aan deze bedrijfstak zijn thuismarkt. Als Philips in Nederland geen tv’s en gloeilampen meer zou kunnen verkopen verdwijnt het bedrijf direct naar een buitenland. Regulering is de sterkste prikkel voor drugshandelaren om dat eveneens te doen!
Als ze aan drugshandel niks meer kunnen verdienen gaan die handelaren heus niet braaf achter de geraniums zitten, die gaan andere zaakjes uithalen. Dus de criminaliteit wordt alleen maar erger!
Waarom doen ze dat nu nog niet? Omdat drugshandel het makkelijkste is en het meeste opbrengt. Stellig zal een deel andere criminaliteit gaan plegen. Politie en Justitie krijgen echter hun handen vrij om daar bovenop te zitten. Na de opheffing van het alcoholverbod in de VS ging naar schatting eenderde van de ‘bootleggers’ door in andere vormen van criminaliteit (waaronder in de opkomende drugshandel!), eenderde werd eerzaam drankhandelaar, en eenderde verdween uit de criminaliteit en de drankhandel.
Wordt ons land dan geen walhalla voor drugshandelaren?
Waarom zouden ze naar ons land komen waar ze aan de binnenlandse markt juist niets meer verdienen? Integendeel: ze gaan Nederland mijden als de pest!
Gezondheid
Hoho: dan gaat Nederland toch massaal aan de drugs?
Regulering is het verkeerde signaal: “drugs mogen dus”. Vooral de jeugd gaat dan helemaal los!
Integendeel. Als de zwarte markt wegvalt is juist de jeugd veel beter beschermd. De duizenden dealers die nu jonge mensen drugs aanpraten, verdwijnen en worden vervangen door enkele deskundige verkooppunten. De kwaliteit van de drugs is gewaarborgd, en voorlichting wordt geloofwaardig. De aantrekkingskracht die het verbodene vooral op adolescenten heeft valt weg: drugs worden vrij saai!
Als de overheid drugs toelaat, wordt ze ‘staatsdealer’ en verantwoordelijk voor de schade.
Welnee: de overheid laat alcohol en tabak toe maar wordt daarmee toch ook niet schadeplichtig? Bijsluiters waarschuwen voor de risico’s.
Cannabis (=wiet=hennep) is al bijna een harddrug geworden, veel sterker dan vroeger!
Inderdaad is de huidige cannabis (“nederwiet”) sterker dan in de begintijd. Het verbod heeft die ontwikkeling in de hand gewekt. Het gevaar van ontdekking maakt immers dat telers liefst zo krachtig mogelijk spul telen. Overigens: omdat de meeste wiet vroeger nogal slap was rookte men toen veel meer de sterkere hasj (uit de hars van de plant). Rokers kunnen nu met weinig wiet in hun joint toe en zo doen ze het merendeels ook. Regulering gaat ertoe leiden dat meer van de mildere varianten op de markt komen, dat ecologischer wordt geteeld en etikettering precies vertelt wat je koopt.
Softdrugs: vooruit dan maar. Maar harddrugs zijn toch veel te gevaarlijk?
In 2009 heeft de regering door 19 deskundigen laten uitzoeken wat de risico’s zijn van de illegale en legale (alcohol en tabak) drugs. Hun RIVM-rapport “Ranking (=rangschikking) van drugs” stelt de ‘chronische en acute toxiciteit’(=schadelijkheid) van heroïne praktisch gelijk aan die van tabak (de rangnummers 1 en 3), en die van cocaïne praktisch gelijk aan die van alcohol (6 en 7). Amfetamine komt op plaats 9, GHB op 10, cannabis op 13, en xtc op plaats 17.
We zien waar vrije verkoop van alcohol en tabak toe heeft geleid. Wordt drugsverslaving dan niet net zo omvangrijk?
Bij regulering zullen de verkoopprijzen aanzienlijk dalen. Dat moet ook wel als je de zwarte markt er uit wilt drukken. En dus zullen gebruik en verslaving toenemen.
In de eerste plaats zijn de prijzen van drugs in de afgelopen jaren op en neer gegaan zonder dat de gebruiksniveaus dat in gelijke mate deden. Maar de prijzen hoeven helemaal niet (sterk) te dalen. Kijk maar naar alcohol. Die is duur door hoge accijns. “Zwarte” koop zou dus heel voordelig zijn. Dat gebeurt echter niet of nauwelijks. Redenen: gemak en gegarandeerde kwaliteit. Bij regulering blijven de verkoopprijzen via accijns rond of slechts iets onder het huidige niveau. Verslaafden kopen via de hulpverlening hun drugs voor een lagere prijs, of ze krijgen ze gratis zodat ze niet meer uit stelen hoeven te gaan.
Waarom proefprojecten voor harddrugs, en hoe moeten die er dan uitzien?
Buitenland
Regulering kán helemaal niet, want we zitten vast aan internationale verdragen die ‘t verbieden!
Nederland wordt internationaal een paria, een ‘narcostaat’. Fataal voor onze export en ons aanzien in de wereld!
Voor cannabis staan we al 30 jaar de verkoop toe via coffeeshops. Iedereen ouder dan 18 jaar kan daar een maximale hoeveelheid per dag kopen, en dat gaat prima. Alleen: we verbieden de teelt. Die laten we over aan de criminaliteit en die verdient er uitbundig aan.
Zo snel mogelijk reguleren dus, dat wil zeggen: toestaan onder verstandige voorwaarden, en dat vinden zowat alle burgemeesters allang. Andere landen, en steeds meer staten binnen de VS gaan ons inmiddels voor!
Voor de andere drugs (‘harddrugs” ) ligt het voor de hand te beginnen met proefprojecten. Zo is het ook gedaan bij de succesvol gebleken heroïneverstrekking.
Bij beperking daarvan tot Nederlandse ingezetenen valt geen onoverkomelijke weerstand te vrezen. Met enig bekwaam diplomatiek handwerk kan juist interesse gewekt worden. Want overal heeft men dezelfde problemen. We zullen er echt geen tomaat minder door exporteren!
Kunnen drugs wel gereguleerd worden met internationale verdragen
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.